PNL este singurul partid care s-a opus în Parlament adoptării legilor care permit darea în plată și amânarea plății chiriilor. Binele oamenilor,sprijinirea lor și a economiei – de importanță crucială acum, în criza pandemiei –  sunt ignorate cu cinism de liberali care abuzează inclusiv de sesizările către CCR pentru a bloca ori întârzia proiecte pe care, meschin, le consideră aducătoare de  puncte adversarilor politici.

PSD face lucruri bune pentru români și din Opoziție.

o   La inițiativa și cu sprijinul masiv al PSD, Parlamentul a adoptat ieri două legi cu efecte sociale benefice pentru economie și populație.

o   Legea privind amânare plății chiriilor pe durata stării de urgență și cea referitoare la darea în plată.

o   La votul legii dării în plată singurul partid care s-a opus a fost PNL!

o   PNL face proba ipocriziei sale politice absolut dizgrațioase, pentru că nu doar că s-a opus legii dării în plată, ci chiar o contestă și la CCR, deși în 2016, o votase! Practic BLOCHEAZĂ promulgarea și aplicarea ei! AICI

o   Singura diferență față de 2016 este că acum inițiatorul legii, senatorul Daniel Zamfir, e membru al PSD.

o   Legea era bună în 2016, atunci când Daniel Zamfir era membru PNL! Acum când este la PSD, nu mai este bună, că aduce beneficii de imagine PSD.

o   Cu alte cuvinte PNL NU VOTEAZĂ PENTRU INTERESUL ȘI PENTRU BINELE OAMENILOR ci strict mercantil în funcție de ce poate câștiga electoral ca partid sau ce pagube poate produce partidului advers.

o   Aceasta este mentalitatea anacronică, retrogradă, a PNL care împiedică/întârzie multe dintre inițiativele legislative bune din Parlament să devină realitate.

o   Legea dării în plată este așteptată de sute de mii de oameni care sunt împovărați de creditele bancare-în special de cele luate în franci elvețieni – și pentru care legea oferă o soluție; posibilitatea de a da în plată imobilele, în vederea stingerii împrumuturilor  bancare.

o   Evident nici nu este o lege populistă, după cum absurd punea eticheta Iohannis pe proiectele votate de Parlament pentru a sprijini oamenii și economia în această perioadă a stării de urgență.

o   Legea privind amânarea chiriilor prevede posibilitatea, nu doar pentru firme ci și pentru persoane fizice, de a amâna la cerere plata chiriei, fără dobânzi și penalități. Proprietarul nu rămâne păgubit  pentru că va încasa de la stat- în anumite limite – chiria pe acre trebuia s-o ia de la chiriaș….apoi, până la finalul anului statul își va recupera de la chiriaș banii plătiți în contul chiriei acestuia.

Prevederi esențiale:

o   Firmele și persoanele fizice pot amâna LA CERERE, fără plata de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor.

o   La cerere, statul suportă chiria spațiilor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe, atât pe perioada stării de urgență, cât și o lună după încetarea acesteia,  pentru firmele sau persoanele afectate.

Cine beneficiază?

o   Firmele a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri s-au redus  cu cel putin 15% în luna martie 2020, față de media ultimului an calendaristic,

o   Persoanele fizice  afectate, direct sau indirect, în perioada de aplicare a stării de urgență.

Cum se procedează?

o   Plata chiriilor către proprietarii de spații/locuințe va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul proprietarilor, urmare a cererii chiriașilor.

o   Limitele maxime în care statul plătește chiria sunt: 10000 LEI pentru fiecarea locație a operatorului  economic și maximum 2000 LEI pentru o singură locație a persoanei fizice.

o   Statul recuperează, până la finalul anului 2020, chiriile plătite în locul chiriașului care a beneficiat de amânare.