PSD este alături de părinții care rămân acasă pentru a supraveghea copiii minori și care riscă să rămână fără indemnizația de 75% din salariul după încetarea stării de urgență, pe 15 mai. Guvernul PNL nu se gândește la situația acestor părinți care nu au unde să lase copiii – nici la after-school sau grădiniță pentru că unitățile de învățământ sunt închise, nici la bunici pentru că riscul infectării acestora e prea mare. Dacă Guvernul PNL nu va lua măsuri, PSD va adopta urgent în Parlament un act normativ care să permită acestor părinți să rămână acasă alături de copii, până la redeschiderea școlilor și grădinițelor!

Problema părinților care au grijă de copiii minori

După încetarea stării de urgență, pe 15 mai, așa cum au anunțat Iohannis și Orban, părinții care acum stau acasă pentru a supraveghea copiii minori nu vor mai avea soluție!

Copiii nu vor putea duși nici la after-school sau grădinițe, pentru că toate unitățile de învățământ vor fi închise până în septembrie.

Dar nu pot să îi ducă nici în vacanță, „la țară”, pentru că riscă să îi infecteze pe bunici.

Pe de altă parte, dacă vor rămâne acasă pentru a-i îngriji pe copii, părinții își vor pierde locul de muncă (nu mai au bază legală pentru suspendare) și implicit veniturile!

Guvernul PNL nu a luat nicio măsură pentru a înlătura îngrijorările foarte serioase pentru părinții care au în îngrijire minori!

La fel au procedat și la începutul crizei, până când PSD a elaborat un proiect de lege care prevedea o compensație de 75% pentru unul dintre părinți, care va rămâne acasă pentru îngrijirea copiilor.

Ministerul Muncii a preluat proiectul PSD și l-a transformat în OUG, dar l-a modificat prost, în sensul că a exclus vacanțele din perioada in care se acordă compensația.

Ulterior, când s-a apropiat vacanța, iar părinții au început să pună presiune, Guvernul a modificat OUG, lăudându-se apoi cu eliminarea proprie prostii.

Nici acum guvernul nu pare să fi înțeles situația acestor părinți.

Dacă Guvernul nu va remedia în timp util această problemă, PSD va acționa pentru adoptarea rapidă a unui act normativ în Parlament, care să permită părinților să stea acasă pentru supregherea copiilor până la redeschiderea unităților de învățământ.