PSD respinge în Parlament desființarea Gărzii Forestiere, promovează proiectul de lege care permite amânarea plății chiriei, atât pentru entitățile economice afectate de starea urgență, cât și pentru persoanele fizice și adoptă Legea dării în plată care îi protejează pe cei cu credite în franci elvețieni. Serăm ca Președintele Iohannis să nu le considere și pe acestea populiste, ci să le promulge cât mai repede.

Inițiative legislative PSD adoptate în Parlament

1.Se respinge proiectul PNL de desființare a Gărzii Naționale Forestiere.

o PSD consideră cu tărie că se impune menținerea acestei instituții pentru prevenirea/combaterea tăierilor ilegale și protejarea pădurii.

o PSD continuă să fie partidul care a promovat cele mai consistente politici și programe concrete de apărarea a pădurilor țării.

o A introdus Radarul Pădurilor care asigură urmărirea trasabilității masei lemnoase, de la tăiere și până la prelucrare și astfel se împiedică transportul și achiziția de lemn tăiat ilegal.

o A introdus sistemul 112 pentru transportul suspect de lemn. Oricine vrea să verifice legalitatea unui transport de lemn, poate suna la 112. Iar Politia este obligată să intervină.

o A modificarea legii contravențiilor silvice în sensul aplicării unor sancțiuni drastice pentru lemnul taiat ilegal si transportul acestuia, de la amenzi mari și până la confiscarea mijlocul de transport implicat.

o A modificat Codul Silvic astfel încât s-au spart monopolurile exploatărilor, respectiv nicio firmă nu mai poate beneficia de mai mult de 30% din lemnul care se vinde; a instituit paza obligatorie pentru toate pădurile, chiar și atunci când nu se cunoaște proprietarul; pentru paza pădurii cu suprafețe mai mici de 30 ha plătește statul

o Aceste măsuri inițiate/susținute de PSD, au făcut ca, de câțiva ani, România să devină, din exportator, importator de buștean, în raport de 1 la 4; adică la un mc de buștean exportat se importă 4!

o Acum câteva zile, tot la inițiativa și prin susținerea PSD, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care interzice, pentru 10 ani, exportul de buștean în spațiul extracomunitar și instituie Registrul Național de evidență informatizată a proprietăților forestiere.

Legea scutirii de la plata chiriei pe durata perioadei de urgență.

o Astfel, operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel putin 15% în luna martie 2020, față de media ultimului an calendaristic, dar și PERSOANELE FIZICE afecatate direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, pot amâna LA CERERE, fără plata de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe.

o Plata chiriilor către locatori ( proprietarii de spații/locuințe) pentru categoriile de locatari ( chiriași) prevăzute mai sus va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul proprietarilor, urmare a cererii chiriașilor.

o SIMPLU SPUS, STATUL SUPORTĂ CHIRIA SPAȚIILOR, PE PERIOADA DE URGENȚĂ, PENTRU TOȚI CEI AFECTAȚI, LA CEREREA CELOR ÎNDREPTĂȚIȚI!

Limitele maxime în care statul preia/plătește chiria sunt 10.000 LEI pentru operatorii economici pentru fiecare locație și maximum 2.000 LEI pentru persoane fizice, pentru o singură locație.

o STATUL RECUPEREAZĂ PÂNĂ LA FINALUL ANULUI 2020, CHIRIILE PLĂTITE ÎN LOCUL CHIRIAȘULUI CARE A BENEFICIAT DE AMÂNARE.

Legea privind darea în plată. AICI

o A fost adoptată de Senat după reexaminarea în urma constatărilor CCR. Votul din C. Dep este decisiv.

o Legea se referă la posibilitatea de a da în plată imobile în vederea stingerii creanțelor bancare – a împrumuturilor, în special a celor luate în franci elvețieni, care au afectat sute de mii de români.