Instrumente

Mobilitatea România – China

  • Termen finalizare depunere: 31.03.2018
  • Bugetul alocat acestei competiții: 1,5 milioane lei.
  • Au fost depuse 86 de aplicaţii, dintre care 72 au fost declarate eligibile şi au fost admise la finanţare 29 de proiecte.

La data de 24 aprilie 2018 a avut loc cea de-a 43-a reuniune a Comisiei Mixte România – China. Cu această ocazie a fost semnat Protocolul Reuniunii și a fost aprobată finanțarea a 29 de proiecte de cercetare comune.

În perioada următoare se vor iniția discuții referitoare la un nou Acord bilateral de cooperare între cele două țări, întrucât prezentul Acord își încheie valabilitatea în luna ianuarie 2019. Data de începere a discuțiilor se va agrea pe canale diplomatice cu Ambasada Chinei la București.

Acord Bilateral cu Israel

Data de 28 iunie 2018 a fost termenul limită pentru depunerea proiectelor comune de cercetare între parteneri din România și Israel.

La acest apel au fost depuse 7 aplicaţii.

Se estimează că până la finele anului 2018 se va finaliza evaluarea tehnico – științifică (atât în România cât și în Israel), iar finanțarea va demara în anul 2019.

Cooperare România – Franța

Lansarea, în data de 27 noiembrie 2018, a unui nou apel pentru depunerea proiectelor cu Agenția Universitară a Francofoniei din cadrul Programului AUF – RO, Programului 3 – Cooperare europeană și internațională, Subprogramul 3.1 – Bilateral/multilateral, PNCDI III.

Lansarea unui nou apel de proiecte cu Franța derulate în baza Acordului privind Programului de Acțiuni Integrate (PAI) Brâncuși (20 decembrie 2018).

România – Japonia

În perspectivă se are în vedere intensificarea legăturilor bilaterale cu Japonia pentru extinderea parteneriatului pe noi domenii de cooperare, cum ar fi Seismologie, Agricultură sau Ecosisteme marine.

În acest sens, MCI și-a exprimat interesul de Participare la inițiativa Concert-Japan, pe structura și obiectivele acesteia; cooperarea va avea loc în sistem multilateral european, respectiv în cadrul instrumentului Concert-Japan (http://concert-japan.eu).

Buget estimativ: 475.000 lei/an pentru perioada 2019-2021, pentru participarea aplicanților români la această competiție.