După ce am plafonat prețul la facturile la utilități, aducem Mâncare sănătoasă și ieftină pentru români prin înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar.

Conform ultimelor date oficiale INS, românii cheltuie 55% din bugetul lor pe alimente și băuturi și facturi la utilități (40% pe alimente și băuturi și 15% pe facturi la gaze, curent, apă și canalizare).

Prin OUG 114 am plafonat prețurile la gaze și la energie astfel încât românii să nu mai suporte povara exploziei prețurilor acestora. România este unul dintre primii producători de energie și gaze naturale din Uniunea Europeană și de acest lucru trebuie să beneficieze și românii – de gaze ieftine, de energie ieftină.

Astăzi am mai făcut un pas pentru creșterea nivelului de trai al românilor – acela de a aduce mâncare proaspătă, ieftină și sănătoasă pe masa acestora. Conform studiilor Academiei Române, potențialul agricol al României este ridicat – agricultura României poate hrăni 80 de milioane de oameni, de 4 ori mai mult decât populația actuală a țării.

Pentru a putea produce mai mult și mai ieftin, Guvernul/Ministerul Agriculturii a înființat Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea S.A – cu un singur asociat unic – statul român, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Casa Română de Comert va ajuta la:

  • Construirea de noi ferme pentru creșterea producției de legume, fructe, carne, ouă s.a.
  • Construirea de depozite/centre de colectare legume/fructe, abatoare etc.
  • O rețea proprie de aprozare în care să se vândă produse românești (la început prin închiriere/cumpărarea unor spații existente iar în cel mult un an din construirea propriilor spații – finanțarea vine din buget și din fonduri europene).
  • Un rol principal – produsele tradiționale românești și produsele ecologice.
  • Producție de bunuri agroalimentare mai mare înseamnă creștere economică mai mare, prețuri mai mici și un plus de bunăstare pentru români.