Americanii încep proiectul de exploatare în Marea Neagră. Anunțată oficial, decizia dă măsura beneficiilor și potențialului de business al proiectului, dar și a încrederii în perspectivele economiei românești. Detalii AICI

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International B.V., anunţă aprobarea deciziei finale de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), cu o valoare de 400 milioane Dolari, localizat în zona românească a Mării Negre.

  • BSOG precizează că aproximativ 70% din totalul activităţilor contractate pentru proiectul MGD provin din România.
  • Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.
  • Anunțul oficial al consorțiului american privind începerea investițiilor în Marea Neagră demonstrează clar că cine vrea să facă treabă face!
  • Este o flagrantă diferență de atitudine între această abordare clară, pragmatică și profesionistă și cea partizan-manipulatoare, care țipă în numele interesului public, dar își umflă buzunarele.     
  • Invocarea OUG 114 ca frână pentru investițiile în explorarea/exploatarea gazelor din Marea Neagră, așa cum a făcut OMV – AICI – reprezintă un pretext pentru a forța guvernul României să nu limiteze posibilitățile de maximizare a profiturilor marilor concerne/consorții străine.
  • De altfel, Legea Offshore dă garanții de stabilitate fiscală pentru investitorii în proiectele strategice de exploatare a gazului din platforma continentală a Mării Negre.
  • Art 18 al legii offshore:

Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brută aferente acestor cote și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare desfășurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Dovada AICI.