La data de 21 martie a fost emisă de către Ministerul Energiei decizia exhaustivă pentru interconectorul European BRUA.

În implementare Faza I (se lucrează la Staţiile de comprimare şi la firul linear).

Termen de finalizare Faza I – 2019.

La începutul lunii iunie a fost demarată construcţia conductei Podişor – Recaş de către Transgaz. De asemenea, începând cu luna aprilie, se lucrează la staţiile de comprimare gaze de la Podişor, Jupa şi Bibeşti.

Construcţia conductei BRUA pe teritoriul României va asigura fluxul bidirecţional de gaze naturale spre Bulgaria prin interconectorul Giurgiu-Ruse şi spre Ungaria, prin interconectorul Horia-Csanadpalota. Este vorba despre un flux de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, respectiv de 1,75 de miliarde de metri cubi pe an.

Încă din luna aprilie, Transgaz SA Mediaş a demarat lucrările la cele trei staţii de comprimare a gazelor de la Podişor, Jupa şi Bibeşti, unde 40% din cheltuielile eligibile estimate sunt acoperite printr-un grant de 180 de milioane de Euro de către Uniunea Europeană. Finanţarea întregii Faze I a proiectului este estimată la 478,6 milioane de Euro.

Conducta BRUA va fi folosită pentru tranzitul de gaze naturale din mai multe ţări către Austria. Chiar şi gaze ruseşti, livrate de Gazprom către Europa, prin Turkish Stream, vor putea utiliza această conductă.