Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a implementat:

Proiectul „100 de Biblioteci pentru Diaspora” prin achiziționarea și distribuirea a câte 100 de volume/titluri către un total de 100 de asociații și parohii românești din Spania, Italia, Serbia, Portugalia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Croația.

Gala „100 pentru Centenar” – proiect de promovare a valorilor românești din varii domenii care muncesc, studiază și trăiesc peste hotare.

Proiectul „Centenar prin înfrățire” – susținerea realizării de acorduri de colaborare și parteneriat între localități în care se găsesc comunități semnificative de români din afara granițelor țării și județe din România.

Proiectul „100 de eseuri pentru 100 de ani”, – 100 de copii participanți ai programului de vară „ARC” au realizat eseuri dedicate Centenarului, lucrările fiind premiate de MRP cu ocazia Zilei Limbii Române.

Distribuția de mărțișoare pentru comunitățile românești din afara granițelor – 9.000 de mărțișoare distribuite în 33 de țări din Europa, Asia, Africa și America de Nord dintre care 7.900 la ambasade și consulate, 600 la asociații.

Cursul dedicat problematicii românilor din afara României cu ocazia Centenarului Marii Unirii a fost realizat în parteneriat cu ISPRI.