Guvernul a aprobat un Memorandum privind reglementarea statutului cetățenilor britanici rezidenți în România în situația retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord
Prioritatea principală a Guvernului României pe întreaga durată a procesului Brexit este protejarea drepturilor cetățenilor. Am urmărit, pe tot parcursul negocierilor, să ne asigurăm că drepturile cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi respectate. Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic și în continuare acordăm o atenție deosebită modului de implementare a acestor angajamente.
De asemenea, ne dorim ca toți cetățenii britanici din România să poată continua să locuiască, să muncească și să studieze în țară, fără a întâmpina dificultăți.
În acest sens, Guvernul României a adoptat un Memorandum care pune bazele modificărilor legislative necesare pentru a atinge acest deziderat. Memorandum-ul prezintă abordarea României în perspectiva protejării drepturilor cetățenilor britanici din România.
Această abordare urmărește să asigure continuitatea drepturilor dobândite de către cetățenii britanici în calitate de cetățeni UE, care și-au exercitat dreptul la libera circulație, în special în ceea ce privește dreptul de a locui, munci sau studia în țara gazdă. Aceste drepturi sunt garantate, respectând principiul reciprocității față de tratamentul aplicabil cetățenilor români de către Marea Britanie. Astfel, toți cetățenii britanici care se aflau în România înainte de data retragerii vor avea în continuare drept de ședere pe teritoriul țării.
Pentru a reglementa statutul cetățenilor britanici care au beneficiat de libera circulație pe teritoriul României, va fi creat un regim juridic temporar special. În primul rând, cetățenii britanici vizați vor primi automat dreptul de ședere până la sfârșitul anului 2019.
Pentru a beneficia în continuare de drepturi după sfârșitul anului, va fi necesar ca toți cei care doresc să continue să locuiască în România să depună o cerere în acest sens până la sfârșitul anului. După verificarea unor condiții minime, cetățenii britanici vor primi un drept de ședere temporară, în mod excepțional, pentru o perioadă de 5 ani.
În acest fel, toți cetățenii britanici aflați în România la data retragerii vor putea acumula perioada de timp necesară pentru obținerea dreptului de ședere pe termen lung.
În baza dreptului de ședere, temporar sau pe termen lung, cetățenii britanici vor avea acces la piața muncii fără a fi necesar un permis de muncă și vor beneficia, în acest sens, de tratament egal cu cetățenii români sau ai altor state membre ale Uniunii Europene.
Memorandumul oferă și clarificări suplimentare în privința statutului cetățenilor britanici în ceea ce privește accesul la educație, asigurările sociale, de sănătate, permisele de conducere și dreptul de proprietate asupra terenurilor.
În urma adoptării schimbărilor vizate, toți cetățenii britanici care și-au exercitat dreptul la liberă circulație în România înainte de data retragerii vor putea să beneficieze, în mare măsură, de aceleași drepturi ca până acum.
Alte informații
- Incertitudinea legată de deznodământul procesului Brexit continuă să marcheze agenda europeană. Așteptăm în continuare cu interes propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la pașii de urmat pe fondul ultimelor evoluții în procesul de ratificare a Acordului de retragere.
- Acordul de retragere rămâne cel mai bun instrument care asigură o retragere ordonată și protejează pe deplin drepturile cetățenilor, garantând în același timp și o certitudine juridică pentru mediul de afaceri. Acordul negociat este cel mai bun și singurul acord posibil.
- În contextul actual, este esențial să continuăm pregătirile interne, pentru a răspunde de o manieră adecvată oricărui scenariu care se va concretiza în perioada următoare.