Minciuna: ,,Guvernul PSD nu a atras fonduri europene”.

Adevărul:  Rata de absorbție a fondurilor europene, atrase de guvern, este foarte aproape de media europeană – 32 % astăzi față de 34 media UE.

  • România a pornit aproape de la zero fonduri atrase în 2016, pe actualul exerciţiu financiar și de la lipsa Autorităţilor de Management, fără de care nu se puteau deschide liniile de finațare.
  • Fondurile europene din Guvernarea Cioloș au fost absorbite strict pe baza proiectelor realizate în guvernarea PSD precedentă, pe anteriorul exercițiu financiar al UE. Guvernul Cioloș nu a avut niciun merit în această privință.
  • Pe actualul exercițiu financiar Guvernul Cioloș nu a absorbit nimic și nici nu avea cum să o facă din moment ce nu a fost capabil să acrediteze Autoritățile de Management care încheie contractele de finanțare și care derulează întreaga procedură.
  • După acreditarea Autorităţilor de Management, guvernul a reușit să atragă, în doi ani, 9,75 miliarde euro prin cele două importante politici de investiții – cea de coeziune și politica agricolă comună.
  • Alte aproape 7 miliarde au fost încasați de către fermieri, prin plățile directe.
  • Astăzi, România are linii de finanțare deschise în valoare de 94% din alocarea ce i-a revenit ca Stat Membru UE.

Comisia Europeană a apreciat politica şi eforturile României în privinţa absorţiei fondurilor europene

Comisia Europeană a propus o majorare de fonduri europene pentru programele operaţionale de care va beneficia România în perioada 2021-2027. Suma va ajunge la aproximativ 30,6 mld. euro, comparativ cu 22,5 mld. euro pentru perioada 2014-2020.

  • 17,323 miliarde euro se vor derula prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 8,385 mld. euro prin Fondul Social European (FSE), 4,499 mld. euro prin Fondul de Coeziune (FC) şi 392 mil. euro prin Programul Cooperare Teritorială Europeană.
  • Guvernul a stabilt că priorităţile Românie, în următorul exerciţiu financiar, vor fi investiţiile în sănătate. Peste 11 miliarde de euro vor avea ca destinaţie, construcţia de noi spitale şi dotarea unităţilor medicale cu aparatura medicală de ultimă generaţie.