Îmbunătățirea serviciilor medicale pentru români este prioritară pentru guvernarea PSD-ALDE.
Am luat și vom continua să luăm măsuri pentru creșterea veniturilor medicilor și cadrelor medicale. În același timp, investim în Sănătate, cum nici un alt Guvern nu a făcut-o înaintea noastră, pentru servicii medicale mai bune pentru români!
Ministerul Sănătății a demarat astăzi programele de screening, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.
- Este un proiect în valoare de peste 68 milioane lei, cofinanțat de Ministerul Sănătății.
- Proiectul va fi derulat până în anul 2023 și vizează implementarea strategiilor naționale și europene privind programele de sănătate.
- Peste 75.000 de persoane selectate din grupuri vulnerabile vor beneficia de proiect la nivel național: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
- Pe lângă activitățile de screening, diagnosticare și tratament al TB, proiectul include o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști.
În activitatea de screening vor fi folosite caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei. Acestea au fost deja achiziționate.
Pentru îmbunătățirea depistării precoce a tuberculozei, în cadrul proiectului va fi elaborată o metodologie unică de screening pentru TB, aplicabilă la nivel național pentru asigurarea unui standard unitar de realizare a screeningului și consolidarea controlului tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.
Controlul tuberculozei este o prioritate nu doar în România, ci și la nivel internațional, iar proiectul demarat de Ministerul Sanătății prin Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” alături de parteneri din asociațiile de pacienți și societate civilă are o importanță strategică în eforturile României de a combate această problemă de sănătate publică.
România împlementează politici pentru a stopa și combate tuberculoza – avem o Lege a Tuberculozei, iar prin demararea efectivă a acestui proiect, specialiștii vor merge către grupurile vulnerabile pentru a diagnostica precoce această gravă problemă de sănătate publică și a se lua măsurile eficiente de control.