INS a comunicat că deficitul comercial al României (diferența dintre valoarea exporturilor și cea a importurilor) a ajuns la 15,1 miliarde de euro în 2018.
Detalii AICI
Subiectul este tratat într-o manieră catastrofică de tipul ”date devastatoare pentru Guvern”. Un exemplu AICI.
Mesaj: Deficitul comercial al României este normal pentru evoluția sa economică și ESTE DEPLIN SUSTENABIL: adică SE FINANȚEAZĂ din FLUXURI CARE NU GENEREAZĂ DATORIE.
Argumente:
- Datoria publică guvernamentală este în scădere din 2016 și până acum, de la 37,6% din PIB la 34,9% din PIB.
- Fluxurile care susțin/finanțează deficitul comercial al României sunt investițiile străine, care în 2018 au fost mai mari decât în anul precedent (peste 5 miliarde de Euro, estimare) și absorbția fondurilor europene (peste 5,6 miliarde de Euro).
- Dată fiind atractivitatea economiei românești, programele guvernamentale de susținere a afacerilor și măsurile adoptate/proiectele depuse, este de așteptat ca aceste tendințe să se mențină și să se consolideze în acest an; de exemplu, proiectul de buget pe 2019 prevede proiecte cu finanțare europeană în valoare de peste 8 miliarde de Euro!
- BNR susține în ultimul său raport din decembrie 2018 (Detalii AICI) asupra stabilității financiare că:
Deficitul de cont curent este finanțat preponderent prin fluxuri de capital stabile și negeneratoare de datorie externă, precum participații la capital de natura investițiilor directe (inclusiv profituri reinvestite) și fonduri europene structurale și de investiții.
- Acum deficitul comercial (de cont curent) reprezintă aproximativ 7,4% din PIB, în condițiile în care chiar și la 9% – 10% din PIB este sustenabil, după cum susținea guvernatorul Isărescu în 2008, când deficitul comercial al țării reprezenta 14% din PIB. Detalii AICI.
- România stă incomparabil mai bine, ca pondere a soldului de cont curent, față de țări vecine.
- În condițiile în care puterea de cumpărare a oamenilor a crescut consistent, date fiind majorările de salarii și pensii, e normal ca importurile să fie mai accentuate, pentru că multe dintre bunurile de consum cerute provin din import – de la medicamente (care au o pondere semnificativă) până la alimente și mașini.
- În plus, avântul economic din ultimii 2 ani a creat o efervescență a afacerilor/investițiilor care inevitabil a determinat solicitări mai mari din import, de la materii prime și mărfuri până la echipamente, utilaje și combustibili.
Așadar, România are un deficit comercial mai consistent, dar în niciun caz alarmant; este justificat economic și este deplin sustenabil. Orice avertizare catastrofică pe această temă este propagandă și manipulare.