PSD îndreaptă greșelile Opoziției și crește alocațiile copiilor.

Creșterea alocațiilor va fi făcută în urma unui amendament PSD la bugetul de stat și printr-o Ordonanță de Urgență pentru modificarea actualei legi, care va fi emisă de guvernul Dăncilă în cel mai scurt timp. Detalii: Aici

  • PNL a depus un amendament inaplicabil în dezbaterile bugetului de stat.  A fost doar un exercițiu de imagine. Liberalii nu au prevăzut mărirea alocațiilor și pentru copiii cu dizabilități; mai mult, au indicat ca sursă de finanțare preluarea excedentului de la Bugetul Asigurărilor Sociale, deși știau că acest lucru este interzis de lege.
    • În aceste condiții, liderul PSD Liviu Dragnea a depus un amendament – votat cu largă majoritate, inclusiv de parlamentari ai Opoziției – care prevede creșterea alocațiilor copiilor, cu sursa de finanțare din creșterea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76 % din PIB.
    • Pe de altă parte, pentru majorarea efectivă a alocațiilor este obligatorie modificarea legii 61/1993, care, la articolul trei, precizează clar formula de calcul:

Art 3

1) Cuantumul alocației de stat pentru copii se stabilește în raport cu indicatorul social de referință, denumit în continuare ISR, după cum urmează:

a) 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);

b) 0,084 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);

c) 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap, conform prevederilor art. 58  (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

  • Guvernul va proceda la modificările corespunzătoare prin OUG, astfel încât alocațiile copiilor să se majoreze de la 1 Martie.
  • În fapt, amendamentul propus de Liviu Dragnea și OUG-ul necesar devansează cu 4 luni majorarea alocațiilor pentru copii, prevăzută inițial în luna iulie în programul de guvernare.
  • Este incalificabil modul în care liberalii lui Orban și USR-iștii, după ce au criticat transferul contribuțiilor susținând, manipulator și mincinos, că nu rezolvă problema deficitului de la bugetul de pensii, acum au încercat, absolut nelegal dar perfect demagogic, să ia din banii pensionarilor, chipurile, pentru a mări alocațiile copiilor.
  • Ce se colectează în plus la fondul de pensii nu poate și nu trebuie mutat în altă parte. O politică social democrată presupune să ai grija și de pensionari și de copii. Ceea ce alianța PSD-ALDE a făcut azi!