În domeniul fondurilor europene, după un start european comun dificil, s-au făcut progrese semnificative, rata de absorbție ajungând foarte aproape de media europeană – 32 % astăzi față de 34 media UE.
România a reușit să atragă 9,44 miliarde euro prin cele două importante politici de investiții – cea de coeziune și politica agricolă comună.
Alte aproape 7 miliarde au fost încasați de către fermieri, prin plățile directe.
Astăzi, România are linii de finanțare deschise în valoare de 94% din alocarea ce i-a revenit ca Stat Membru UE.
Proiecte de referință în 2019:
1. Proiectul pentru continuarea stopării eroziunii costiere și extinderii plajelor României, cu un uriaș impact asupra turismului nostru.
2. Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila – un proiect cu implicații deosebite în dezvoltarea regională a unicei noastre Delte a Dunării.
3. Construcția autostrăzii Sibiu-Pitești,
4. dDrumul expres Pitești – Craiova
5. Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad.
6. Pentru dezvoltarea infrastructurii de apă, România a făcut mari progrese datorită fondurilor nerambursabile. În ultima perioadă, s-au semnat nenumărate contracte de finanțare. Județele Constanța, Timișoara, Galați, Satu Mare, Olt sunt doare câteva exemple recente în acest sens.
7. Întreprinzătorii români beneficiază și ei de fondurile nerambursabile pe care le avem la dispoziție. Guvernul a lansat apeluri de proiecte cu potențiali beneficiari IMM-uri, în valoare de aprox. 3.8 miliarde euro. Practic, au fost semnate 3.453 contracte de finanțare, de aproape 3.3 miliarde euro. Dacă firmele românești vor reuși să atragă acești bani, se va consolida poziția microîntreprinderilor pe piață și va crește competitivitatea economică și inovarea în firme.
8. Peste 8.700 start-up-uri au fost înființate din fonduri europene în perioada actuală de programare. Această cifră înseamnă noi afaceri dezvoltate și noi perspective pentru tinerii antreprenori români.
În acest ritm, la finalul anului 2023, momentul până la care vom putea atrage banii europeni din actuala perioadă de programare, gradul de absorbție va putea ajunge la sută la sută.
10. Programul Operațional Infrastructura Mare – situaţia la zi a principalilor indicatori:
● 259 contracte de finanţare semnate, în valoare totală de 8,95 miliarde euro, reprezentând peste 97% din alocarea la nivelul Programului;
● 1,56 miliarde euro rambursați de Comisia Europeană (rata de absorbție efectivă de 16,96%);
● Cadrul de performanță îndeplinit în proporție de peste 99%.