Principala atribuție a BNR este aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb valutar. BNR dispune de o rezervă de valută uriașă care i-ar permite să oprească creșterea euro față de leu. Cursul crește doar pentru că e de acord BNR. Guvernul nu are pârghii pentru a ține stabil cursul valutar.

  • Conform site-ului BNR, „obiectivul său fundamental îl reprezintă asigurarea și menținerea stabilității prețurilor”. De asemenea, prima sa atribuție principală este „elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb.
  • La finalul anului 2018, rezervele valutare internaționale ale României la BNR erau de 36,8 miliarde de Euro (valută și aur), cu 1 miliard de Euro mai mari ca anul trecut. Deci dacă BNR ar vrea să țină stabil cursul valutar, ar putea interveni în orice moment pentru a vinde valută și pentru a reduce astfel creșterea de curs valutar.
  • Cursul de schimb valutar crește doar pentru că așa vrea BNR. Dacă nu ar vrea să crească, ar avea suficiente mijloace pentru a împiedica creșterea cursului valutar.