Executivul a aprobat modificările si completările aduse Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 66/2014. Programul are ca obiectiv principal facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia autoturismelor noi prin contractarea de credite garantate de stat.
Guvernul continuă să stimuleze industria auto prin măsuri adaptate tendințelor pieței europene. Pe lângă beneficiile de mediu, am avut în vedere și efectele bune pentru industria auto și cea a componentelor auto, cu o pondere însemnată în economia națională.
Pot fi cumpărate următoarele tipuri de autovehicule noi:
  • Clasice cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă).
  • Hybrid – cu cel puțin două convertoare de energie diferite și două sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia, cu preț maxim de achiziție de 100.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie asigurat un avans de minimum 25% din prețul de achiziție.
  • Electric hybrid, care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preia energie din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu: baterie, condensator, volant/generator etc.) care are o sursă de alimentare externă – Plug-in, cu preț de achiziție de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie să se asigure un avans de minimum 30% din prețul de achiziție.
  • Full electric – orice tip autoturism propulsat de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, cu preț maximum de achiziție de 150.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie să se asigure un avans de minimum 30% din prețul de achiziție.

De asemenea, persoanele fizice vor putea să-și achiziționeze un autoturism nou, chiar dacă au mai deținut anterior unul. Se elimină astfel obligativitatea declarației pe proprie răspundere a beneficiarului de a nu mai fi avut în proprietate un autoturism bun nou – condiție existentă în prezent în cadrul Programului Prima Mașină.

Totodată, actul normativ mai prevede acceptarea ecobonusurilor şi ecotichetelor acordate în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru achitarea avansului minim obligatoriu.