Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb a avut o întâlnire cu operatorii regionali din sectorul de apă și apă uzată pentru mai buna implementare a proiectelor din domeniu.

Doamna Plumb a subliniat importanța dialogului instituțional cu beneficiarii de fonduri europene din domeniu, arătând că a dorit această întâlnire pentru o analiză exactă a stadiului proiectelor din acest sector deosebit de important pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România.

S-a agreat, totodată, identificarea unor soluții constructive pentru a putea fi promovate și implementate cu succes proiectele în actuala perioadă de programare.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat importanța acestor proiecte pentru dezvoltarea țării și i-a asigurat pe operatorii regionali din sectorul de apă de sprijinul MFE.

Reamintim că, într-un deceniu de la aderare, România a beneficiat de investiții în valoare de 3,14 miliarde de Euro pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniu, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013.

Pentru actuala perioadă de programare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), România are identificate 43 de proiecte majore în portofoliul din sectorul de apă și apă uzată, din care 5 proiecte, cu o valoare de aproximativ 700 milioane de Euro, se află deja în implementare.

Alocarea totală a acestui sector este de 3,02 miliarde de Euro.

Astăzi, în România, 1,5 milioane de cetățeni au acces la apă și infrastructura de apă datorită implementării proiectelor finanțate din fonduri europene.