Părinţii vor depune minimum 1.200 de lei pe an, iar statul va oferi 600 de lei în plus, la care se va adăuga şi o dobândă anuală de 3%.
Cine poate depune bani în contul Junior
În contul unic Junior deschis la Trezorerie, oricine poate depune ce sumă dorește. Plata se poate face fie prin depunere de numerar la orice trezorerie, fie la Poştă prin mandat poştal, fie prin Ordin de Plată de la bancă sau internet banking.
Cu specificația că, în documentul de plată, la rubricile destinate beneficiarului, trebuie completat obligatoriu numele și prenumele copilului beneficiar și codul numeric personal al acestuia. Astfel, te vei asigura că de banii depuși va beneficia copilul tău.
Cât trebuie să depui pe an
Ca să primești o dobândă de 3%/an, precum și o primă valoare de 600 de lei, trebuie să depui minimum 1.200 de lei pe an, adică aproximativ 100 de lei pe lună.
Când îți dă statul banii
Statul îți va vira în cont prima în valoare de 600 de lei pe an atunci când minorul va împlini 18 ani. Mai exact, statul îți va vira 600 de lei pentru fiecare an în care tu ai depus minimum 1.200 de lei. Dobânda se va calcula și se va plăti la scadența depozitului, adică în momentul în care copilul își serbează majoratul.
Câți bani ar trebui să ai în cont dacă respecți condițiile
De exemplu, pentru un copil născut în 2018, statul va vira primele și dobânzile în anul 2036, dacă se va respecta suma minimă. Astfel, copilul ar trebui să aibă în cont 21.600 de lei, la care se vor acorda prime în valoare de 10.800 de lei și dobânzile aferente.
Cât poți depune maximum anual în contul Junior
Nu poți depune anual o sumă mai mare de 100.000 euro. În schimb, dacă nu ai reușit să depui suma necesară pentru primirea primei de 600 de lei, copilul va primi oricum dobânda de 3% pe an.
Când poți să scoți banii?
Trebuie să știi că, odată puși în cont, banii sunt blocați până când minorul va împlini vârsta de 18 ani. Sunt câteva excepții în baza cărora banii pot fi scoși mai devreme: dacă minorul este grav bolnav sau dacă intervine decesul. Dacă retragerea banilor are loc mai repede, în cazuri excepționale, suma retrasă va fi cu tot cu dobândă și cu primele calculate și incluse în sumă.
Potrivit datelor INS, la 1 ianuarie 2018 erau 3.685.491 de copii cu vârsta între 0 și 17 ani inclusiv. De la începutul anului până la 31 august 2018 s-au născut 123.757 de copii. Asta înseamnă că vorbim despre 3.809.248 de copii.
Cum va folosi statul banii pe care părinţii şi bunicii îi vor depune în contul Junior
Depunerea banilor se face direct la trezorerie în contul nr 46.01.01 „Cont individual de economii Junior Centenar” codificat cu codul numeric personal al copilului beneficiar. Depunerea se face pe bază de „Chitanță pentru încasarea veniturilor bugetare și a altor sume”. Însă încasarea veniturilor bugetare ridică următoarea întrebare: cum vor fi folosiţi banii pe care părinţii şi bunicii îi vor depune? Aceste măsuri, precum şi modul exact de calcul al dobânzilor şi al primelor, vor fi detaliate într-un ordin de ministru.
„Modalitatea de acordare a primei de stat şi a sumelor anuale plătite conform art. 5 din ordonanță, procedura de deschidere, funcţionare şi de utilizare a conturilor individuale de economii Junior Centenar la unităţile Trezoreriei Statului, modalitatea de retragere a sumelor în situaţii excepţionale, precum şi metodologia de calcul şi modalitatea de acordare a dobânzilor aferente disponibilităţilor păstrate în conturile de depozit se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor publice, al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.”